Contact   |   Volg ons TwitterFacebook
Volg ons TwitterFacebook
Datum: 17 februari 2023

Nederlands Kampioenschap stayeren op de Alkmaarse wielerbaan

Dinsdag 28 februari is het Nederlands Kampioenschap stayeren achter de grote motoren op de wielerbaan van Alkmaar. Dit jaar voor het eerst met een nieuwe organisatie en in samenwerking met de stichting wielerronde van Oudorp.

Animo gegroeid

''De laatste jaren is de animo voor het stayeren flink gegroeid, een aantal nieuwe jonge stayers hebben de weg achter de motor gevonden en maakten het me in de trainingen flink moeilijk'', aldus meervoudig Nederlands kampioen Reinier Honig die dit jaar het wieleravontuur in Chinais aangegaan.

Welke renners kunnen we verwachten?

Wielerprof Etienne van Empel, rijdend voor de Italiaanse formatie Team Corratec, zal dit jaar een gooi doen naar de titel. Waar hij vorig jaar nog tweede werd, is hij gebrand op de overwinning. Etienne rijdt achter de geslepen Christian Kos. Luuk Jansen, voormalig Nederlands kampioen derny en in 2019 nog 2e met het NK stayeren, weet met zijn ervaring hoe het is om wedstrijden te winnen. Outsiders Jesper Dijksman en Sal Meijers mogen niet uitgesloten worden.

Nieuw dit jaar is talent Serginho Wilshaus. Hij fietste dit baanseizoen al een aantal korte uitslagen bij elkaar met o.a. een derde stek op het NK 50 KM. Met zijn 21 jaar is hij de jongste dit NK, maar hij kan zomaar voor een verrassing zorgen! Ook aan de start verschijnt Olav Scholten, hij won afgelopen 12 februari het open Amsterdams derny kampioenschap.

28 februari is het zover

Reinier Honing: ''dit gaat een heel spannende editie worden! Afgelopen winter met  schaatsen heb ik mijn schouder gebroken en heb ik me minder goed kunnen voorbereiden dan ik zou willen, wat de eindsprint nog wel eens flink in de war kan gooien. Het gaat een mooie wedstrijd worden!''

Wat is stayeren?

Bij het stayeren in het baanwielrennen rijden alle renners achter een zware motor voorzien van een rol waar de renner zo dicht mogelijk tegen rijdt, men spreekt van een Derny. De gangmaker zit rechtop om de renner beschutting te bieden. Hierdoor worden hoge snelheden bereikt, een waar spektakel op de baan.

Meer informatie

Dag: dinsdag 28 februari
Tijd
: jeugdwedstrijden vanaf 18.30 uur
Finale
: 20.30 uur
Locatie
: Sportpaleis Alkmaar
Entree
: gratis
Parkeren
: gratis

Deel dit artikel:  
< terug naar het overzicht