Contact   |   Volg ons TwitterFacebook
Volg ons TwitterFacebook
Datum: 27 februari 2023

NK Stayeren 2023 in Sportpaleis Alkmaar

De jaarlijkse strijd om het NK stayeren wordt weer gehouden in Sportpaleis Alkmaar. Dinsdag 28 februari om 20.30 uur brandt de strijd weer los op het 250 meter wielerovaal. Uitredend meervoudig Nederlands kampioen en oud-Europees kampioen Zaankanter Reinier Honig (39) komt met nog zes stayers in de baan. De wedstrijd is over 50 kilometer oftewel 200 ronden. Geduchte concurrentie is te verwachten van de in Italiaanse dienst rijdende wielerprof Etienne van Empel (29) uit Geldermalsen, de routinier Luuk Jansen (31) inwoner van Spijk en de neo Stayer Haarlemmer Serginho Wilshaus (21). De overige aan de start verschijnende stayers zijn Jesper Dijksman (Velserbroek) en de debuterende stayers Sal Meijers (Baarn) en Olav Scholten (Diemen).

Een wedstrijd over 50 kilometers is een lange zit van een drie kwartier, waarin de man met de hamer voortdurend op de loer ligt. Doseren van de energie is een belangrijke factor, want wie te lang in het rood rijdt is de klos. En herstellen is in Alkmaar moeilijk. Stayer en gangmaker moeten elkaar goed kennen en weten hoe de tegenstander aan te pakken. De gemiddelde snelheid zal dik boven de 60 km/u zijn. De topsnelheden bij aanvallen zijn vaak boven de 80 km/u. De motoren zijn 450 cc, de stayersfiets is van een apart model met een voorgeschreven maximaal verzet. In Alkmaar is per pedaalomwenteling maximaal 8,70 meter toegestaan. Voor een normale stadsfiets is dat tussen 4 en 5 meter.

Stayeren in belangstelling bij renners

Het stayeren staat het laatste jaar meer in de belangstelling bij de renners. De Stayersorganisatie Alkmaar bestaat uit enthousiaste stayers, gangmakers en oud-gangmakers. Drie stayers Tom Wijfje, Glenn van Nierop en Alexander Konijn kunnen helaas niet deelnemen wegens wegverplichtingen. In verband met de mogelijke renovatie van het Sportpaleis zal het waarschijnlijk niet meer mogelijk zijn om de editie 2023 te verrijden na dinsdag 28 februari.

Het NK wordt georganiseerd door de Stichting Wielerronde van Oudorp in samenwerking met de Stayerorganisatie Alkmaar. De toegang is gratis. Vooraf vermeldt het programma jeugdwedstrijden vanaf 18.30 uur. Om 20.30 uur zal de speaker de deelnemende stayers en gangmakers voorstellen aan de toeschouwers. Om 20.40 uur zal arbiter demi fond John Burger het startschot geven voor de 200 ronden af te leggen wedstrijdronden. Om elke invloed uit te sluiten is er vooraf een loting onder leiding van de arbiter demi fond inzake paknummer van de gangmaker, motor en startvolgorde.

Deelnemers NK Stayeren 2023

  • Stayer - Gangmaker
  • Reinier Honig (Wormerveer) – Jos Pronk (Heerhugowaard)
  • Etienne van Empel (Geldermalsen) – Christian Kos (Zuid-Scharwoude)
  • Luuk Jansen (Spijk) – Leo Adegeest (Woerden)
  • Serginho Wilshaus (Haarlem) – Richard Konijn (Abbekerk)
  • Jesper Dijksman (Velserbroek) – Christian Bosch (Nootdorp)
  • Sal Meijers (Baarn) – Roy van Kempen (Alphen aan de Rijn)
  • Olav Scholten (Diemen) – Jos Raateland (Spaarndam)
Deel dit artikel:  
< terug naar het overzicht