Contact   |   Volg ons TwitterFacebook
Volg ons TwitterFacebook
Datum: 27 februari 2023
Bron: Richard Konijn

NK Stayeren 2024 in Sportpaleis Alkmaar

De jaarlijkse strijd om het NK stayeren wordt weer gehouden in Sportpaleis Alkmaar. Dinsdag 20 februari om 20.30 uur brandt de strijd weer los op het 250 meter wielerovaal. Uitredend Nederlands kampioen de Haarlemmer Serginho Wilshaus komt met nog zes stayers in de baan. De wedstrijd is over 50 kilometer oftewel 200 ronden. Geduchte concurrentie is te verwachten van de regerend Europees kampioen in deze discipline Reinier Honig (Wormerveer), de in Italiaanse dienst rijdende wielerprof Etienne van Empel (29) uit Geldermalsen, De overige aan de start verschijnende stayers zijn Jesper Dijksman (Velserbroek) Sal Meijers (Baarn), Glenn van Nierop (Wieringerwaard) en Tom Wijfje ()

Een wedstrijd over 50 kilometers is een lange zit van een drie kwartier, waarin de man met de hamer voortdurend op de loer ligt. Doseren van de energie is een belangrijke factor, want wie te lang in het rood rijdt is de klos. En herstellen is in Alkmaar moeilijk. Stayer en gangmaker moeten elkaar goed kennen en weten hoe de tegenstander aan te pakken. De gemiddelde snelheid zal dik boven de 60 km/u zijn. De topsnelheden bij aanvallen zijn vaak boven de 80 km/u. De motoren zijn 450 cc, de stayersfiets is van een apart model met een voorgeschreven maximaal verzet. In Alkmaar is per pedaalomwenteling maximaal 8,80 meter toegestaan. Voor een normale stadsfiets is dat tussen 4 en 5 meter.

Stayeren in belangstelling bij renners

Het stayeren staat het laatste jaar meer in de belangstelling bij de renners. De Stayersorganisatie Alkmaar bestaat uit enthousiaste stayers, gangmakers en oud-gangmakers. Stayer Alexander Konijn kan helaas niet deelnemen wegens wegverplichtingen. In verband met de mogelijke renovatie van het Sportpaleis zal het waarschijnlijk niet meer mogelijk zijn om de editie 2024 te verrijden na dinsdag 20 februari.

Het NK wordt georganiseerd door de Stichting Wielerronde van Oudorp in samenwerking met de Stayerorganisatie Alkmaar. De toegang is gratis. Vooraf vermeldt het programma jeugdwedstrijden vanaf 18.00 uur. Om 20.00 vindt de loting om de statposities plaats en om 2015 uur zal de speaker de deelnemende stayers en gangmakers voorstellen aan de toeschouwers. Om 20.30 uur zal de starter het startschot geven voor de 200 ronden af te leggen wedstrijdronden. Om elke invloed uit te sluiten is er vooraf een loting onder leiding van de arbiter demi fond inzake paknummer van de gangmaker en startvolgorde.

Deelnemers NK Stayeren 2024

Stayer - Gangmaker

Reinier Honig (Wormerveer) – Jos Pronk (Heerhugowaard)

Etienne van Empel (Geldermalsen) – Christian Kos (Zuid-Scharwoude)

Serginho Wilshaus (Haarlem) – Richard Konijn (Abbekerk)

Jesper Dijksman (Velserbroek) – Christian Bosch (Nootdorp)

Sal Meijers (Baarn) – Roy van Kempen (Alphen aan de Rijn)

Glenn van Nierop (Wieringerwaard) – Edwin Smeulders (België)

Tom Wijfje (Ter Aar)) – Jos Raateland (Spaarndam)

Reserve gangmaker Marc Butzen (België)

Deelnemers info NK Stayeren 2024

Reinier Honig (Wormerveer) – Jos Pronk (Heerhugowaard)

Reinier Honig (40) uit Wormerveer. Europees Kampioen stayeren 2019 en 2023

Tweede EK Stayeren 2008 2017 2018

Derde NK profs weg

Winnaar GP Getxo

Winnaar van een etappe in de Vuelta Costa Rica

Jos Pronk Geroutineerd gangmaker. Als stayer oud-Nederlands kampioen. Als gangmaker meermaals Nederlands en Europees kampioen.

Etienne van Empel (Geldermalsen) – Christian Kos (Zuid-Scharwoude)

Etienne van Empel (29) uit Geldermalsen. Etienne van Empel prof in Italiaanse dienst bij Vini Fantini

2e ronde van Albanië

3e ronde van Taiwan

2e NK stayeren 2022

5e ronde van Limburg

11e ronde van Turkije

Finalist EK stayeren 2023

Reed dit jaar al de Ster van Besseges en de Tour de la Provence

Christian Kos uit Zuid-Scharwoude Als stayer veel gevraagd op buitenlandse banen. Als gangmaker veel op het podium gestaan.

Serginho Wilshaus (Haarlem) – Richard Konijn (Abbekerk)

Serginho Wilshaus (23) uit Haarlem. 2de NK Derny 2019 junioren.

6de NK weg 2019 junioren

3de NK 50 km Elite

Werd verassend Nederlands kampioen stayer in 2023 en verdedigd zijn titel

Deelnemer EK stayeren 2023

Richard Konijn uit Abbekerk. Geducht stayer. Reed meerdere stayerswedstrijden in Engeland, Frankrijk en Duitsland. Stond als gangmaker bij een NK al meerdere malen op het ereschavot.

Jesper Dijksman (Velserbroek) – Christian Bosch (Nootdorp)

Jesper Dijksman (23) Velserbroek. 3e Ploegenachtervolging.

5e NK Derny 2022

4e 2023

NK stayeren

7de 2022

6e 2023

8ste NK 50 KM

5e NK Koppelkoers

Jesper is ruim 12 jaar lid van HSV de Kampioen en sinds dit jaar, voor klassieker wedstrijden, ook van Jan van Arckel. Vorig jaar met stayeren begonnen door mijn derny gangmaker. Vind achter de derny rijden erg leuk en Christian Bosch is ook gangmaker op de zware motoren voor Jesper. Na 1 keer proberen was jij verkocht. Vorig jaar het NK stayeren voor het eerst gereden. Heeft afgelopen jaar vaak getraind en ook bruikbare tips van René (Kos) en Reinier (Honig) gehad.

Christian Bosch uit Nootdorp. Geroutineerd gangmaker die weet hoe het op een podium voelt. Zowel als renner als gangmaker.

Sal (Salvadore) Meijers (Baarn) – Roy van Kempen (Alphen aan de Rijn)

Sal Meijers (19) Baarn. Rijdt voor de ploeg van Dutch FoodvalleyDe jongste deelnemer van dit NK stayeren. Bij het NK baan 3x brons de sprint, 1 kilometer en koppelkoers.

NK Stayeren 2023 6de

NK Derny 5de 2023

Districtskampioenschap 2023 2de

Roy van Kempen uit Alphen aan de Rijn. Is sinds twee jaar gangmaker. Alle begin is moeilijk. Het NK is voor hem een debuut.

Tom Wijfje (26) Ter Aar – Jos Raateland (Spaarndam)

Rijdt vooral in het buitenland voor zijn ploeg Universe Cycling. Zoals in Columbia, Costa Rica, Turkije, Iran, Oman, Hongarije, Japan, USA en Argentinië.

NK stayeren 2023 4de en hoopt nu wel op het podium te komen.

Heeft dit jaar de Tour Colombia gereden.

Reed vorige jaar korte uitslagen in Nederlandse criteriums met een overwinning in de wielerronde van Uden als beste resultaat.

Jos Raateland een ervaren gangmaker uit Spaarndam.

Glenn van Nierop (Wieringerwaard) – Edwin Smeulders (België)

Glenn van Nierop (29) . Bij zijn debuut als stayer vijfde bij het NK 2023. Deelnemer EK stayeren 2022. Drievoudig winnaar van de vierdaagse Tour de Lasalle. Winnaar Ronde van Obdam 2022 en 2023. Derde ronde van Warmenhuizen 2022 en tweede in 2023.

Winnaar in de tweedaagse Hel van Petten 2022. Winnaar tweedaagse van Vogelwaarde 2023. Winnaar ronde van Pijnacker 2023 bij de amateurs.

Gangmaker Edwin Smeulders uit België is geen onbekende in de Nederlandse gangmakerswereldje. Rijdt veel dernykoersen en is gevraagd bij zesdaagsen. Was meer dan 15 jaar stayer.

Deel dit artikel:  
< terug naar het overzicht