Contact   |   Volg ons TwitterFacebook
Volg ons TwitterFacebook
Datum: 28 december 2019
Bron: CyclingOnline.nl

Pieters naar tweede nationale titel op de baan

Amy Pieters is er na twee dagen als enige in geslaagd twee nationale titels te veroveren op de baan. Nadat er vrijdag goud voor de Zwanenburgse was op de puntenkoers, was er zaterdag de titel op de individuele achtervolging. In de finale versloeg ze Juliet Eickhof. Ook Roy Eefting (scratch mannen), Harrie Lavreysen (keirin mannen), Lorena Wiebes (scratch vrouwen) grepen het rood-wit-blauw op de tweede dag van het NK Baan.

Pieters rekende zich vooraf niet rijk. "Je gaat niet vooraf denken dat je wint, je moet het in de praktijk toch maar doen. Het is ook een gevecht met jezelf. Ik was met de tijden van de kwalificatie en de finale niet helemaal tevreden, maar ben wel heel blij dat ik mijn tweede gouden plak win. Er komt een nieuwe lichting aan en het is prettig dat ik die weerwerk kan bieden. Al had het deelnemersveld nog wat groter gekund in mijn ogen." Pieters werd eerder dit jaar in Alkmaar Europees kampioene op de weg. Op de piste komt ze graag. “Het is mooi om als baantopper je te tonen voor het publiek, voor jezelf, maar ook om de sport te promoten. Ik leef toe naar het WK in Berlijn, waar ik met Kirsten Wild uitkom op de koppelkoers. En hoop ook op de weg te schitteren in het nieuwe jaar.”

Een ander hoogtepunt was de titelstrijd op de keirin bij de mannen. Daarin wist Europees kampioen Harrie Lavreysen wereldkampioen Matthijs Buchli te verslaan, die op vrijdag nationaal sprintkampioen is geworden. “Ik beschik over dezelfde vorm in vergelijking met gisteren, toen ik derde werd op de sprint. Maar mijn tactiek klopte vandaag en dat is heel belangrijk op de keirin. Door vroeg aan te vallen met Theo Bos op kop, moest Buchli om ons beiden heen komen om ons te passeren. Ik was vooraf bang dat de mannen van BEAT - Bos en Buchli - zouden samenspannen, maar dat was niet het geval. Aan het einde van de rit is het toch wel lekker om het NK te verlaten met een Nederlandse titel. Gisteren werd ik als wereldkampioen sprint verslagen op mijn onderdeel, nu laat ik de wereldkampioen op de keirin achter me."

Nederlands kampioene op de weg Lorena Wiebes trok de titel op de scratch naar zich toe, waarbij ze Nina Kessler (tweede) en de jonge Maike van der Duin (derde) terug verwees naar de lagere podiumplaatsen. Laurine van Riessen won de sprint door in twee manches Nederlands keirinkampioene Shanne Braspennincx te verslaan. Steffie van der Peet won het brons. Op de afsluitende puntenkoers voor de mannen wist Roy Eefting met een machtige eindsprint de titel te veroveren. Philip Heijnen won zilver, brons was er voor Patrick Bos.

Foto credits: Boels-Dolmans Cycling Team

Deel dit artikel:  
< terug naar het overzicht