Contact   |   Volg ons TwitterFacebook
Volg ons TwitterFacebook
Datum: 27 december 2019
Bron: CyclingOnline.nl

Volop strijd voor eerste nationale titels op de baan in Alkmaar

Sportpaleis Alkmaar bood het publiek op de eerste avond van het Nederlands Kampioenschap baanwielrennen volop spektakel. Zo wist Matthijs Büchli Europees kampioen Jeffrey Hoogland (zilver) en wereldkampioen Harrie Lavreysen (brons) achter zich te laten in het sprinttoernooi. Amy Pieters – eerder dit jaar Europees kampioene geworden in Alkmaar – veroverde de nationale titel op de puntenkoers bij de vrouwen.

Büchli volgde zichzelf op als winnaar van de nationale titelstrijd op de sprint. “Tijdens wereldbekers focus ik me altijd meer op de keirin, samen met de teamsprint is dat mijn onderdeel. Nu ben ik er gewoon in gevlogen vandaag in de hoop dat ik de Nederlandse titel zou kunnen behalen. Ik denk dat Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland op dat onderdeel bewezen hebben internationaal altijd tot de absolute wereldtop te behoren. Maar natuurlijk is het wel leuk om dit soort mannen een keer op hun specialiteit te verslaan.”

Ook Amy Pieters was blij met haar titel. De Noord-Hollandse leek lang niet mee te doen voor de hoofdprijs, maar wist met een uitval in de slotronden de tien punten ter afsluiting te winnen en zo de concurrentie nog te verschalken. Kirstie van Haaften eindigde op de bronzen positie. Net als Mylene de Zoete hadden zij allemaal 13 punten. Pieters had er 16. Voor de Zwanenburgse kwam het op de allerlaatste ronden aan. "Ik had al een keer geprobeerd weg te rijden en toen hadden een paar rensters het al moeilijk. Ik nam de beslissing om op het laatst een alles-of-nietspoging te wagen. Dat lukte. Nederlands kampioen worden is altijd leuk, zeker in zo’n sterk veld."

Ook Maikel Zijlaard (individuele achtervolging mannen), Shanne Braspennincx (keirin vrouwen) en Ryan Schilt (scratch mannen) veroverden in de elite-categorie de rood-wit-blauwe kampioenstruien. Er vonden ook verschillende kampioenschappen para-cycling plaats. Op de individuele achtervolging bij de mannen ging de titel naar het tandemduo Tristan Bangma-Patrick Bos, terwijl Caroline Groot de tijdritten won. Bij de junioren wonnen Lars Romijn (kilometer tijdrit) en Lance Huenders (puntenkoers), bij de junior-vrouwen Daniek Hengeveld (puntenkoers) en Elise Uijen (keirin).

Praktische informatie

Ook zaterdag 28 en zondag 29 december wordt er gestreden om nationale titels tijdens het NK in Sportpaleis Alkmaar. Kaarten zijn te koop aan de deur.

Deel dit artikel:  
< terug naar het overzicht